گل زعفران یکی از مهم ترین و پر طرفدار ترین گیاهان در دنیا که قدمت طولانی در زمینه پرورش آن در کشور دارد همچنین از جنبه سوغات در میان ایرانیان برخوردار است ، در این مقاله به تولید و کاشت گیاه زعفران اشاره میشود:

نام سازی : ریشه لغوی آن پیدا نشد.

نام رایج : زعفران

نام انگلیسی : Dutch crocus

نام علمی : Crocus vernus

خانواده : Iridaceae

شناسنامه : واریته های زیادی از زعفران زینتی به بازار عرضه شده است. همه آنها احتیاج به هوای سرد با اکسیژن فراوان دارند. دوران گلدهی زعفران در زمستان است اما واریته های اصلاح شده ای وجود دارد که در پاییز و بعضی از آنها در کریسمس به گل می نشینند. پیازها که در زعفران  ((Corm)) یا سوخ  نامیده می شود به صورت گروهی در دستجات 10-5 تایی درون گلدان یا باغچه کاشت می گردند.

گل زعفران
گل زعفران

نیازها :

برای تولید و کاشت گیاه زعفران موارد زیر رعایت شود:

*نور :8 هفته در تاریکی و2هفته در نور تاریک روشن و سپس نور کامل از نیازهای نوری آن است.

*دما : در هنگامی که در تاریکی قرار دارد حرارت 7 درجه و حداکثر زمان گلدهی 18 درجه است.

*آبیاری : تا زمانی که در تاریکی است آنرا مرطوب نگه دارید، هرهفته آن را بازدید کرده اگر کمپوست خشک است کمی آب به کمپوست اضافه کنید. در دوران گلدهی آبیاری دو مرتبه در هفته لازم دارد.

*رطوبت : غبارپاشی نکنید، این گیاه محیطی سرد، خشک و با جریان هوا نیاز دارد. رطوبت زیاد قارچ بوتری تیس را توسعه می دهد.

*تغذیه : اگرمایل به کاشت سوخ ها در سال آینده هستید گیاه را هر14روز یکبار تغذیه کنید تا برگها زرد شده و از بین بروند و گرنه احتیاجی به تغذیه ندارد.

*خاک : کمپوست معمولی برای این پیاز خوب است.

*پس از گلدهی : گلهای پژمرده را فورا حذف کنید، سوخ هایی که پیش رس شده اند درسال آینده قادر به تولید گل نیستند، سوخ های دیگر را می توانید برای سال آینده در مکانی سرد و خشک نگهداری کنید.

زعفران
نمایی از مزرعه کاشت زعفران

آگاهی ها در زمینه تولید و کاشت گیاه زعفران:

در انتخاب گیاهان هم خوانی رنگ دیوار پس زمینه و نقش و نگارهای آن با رنگ و شکل و بافت و اندازه برگها در نظر بگیرید گیاهان رنگارنگ با شکلهای متنوع در جلوی دیوار با نقش و نگار ساده بهتر جلوه می کنند.

ارتفاع زعفران به 15-10 سانتیمتر می رسد، برگهایش باریک سوزنی و حاشیه آنها سفید رنگ است. از میان این برگها درست از سطح خاک 4-3 گل زیبا در رنگهای زرد طلایی، سفید خالص، ارغوانی مایل به بنفش، آبی تیره بدون ساقه گل دهنده یا با ساقه از خاک بیرون می آید.

عوارض و درمان در تولید و کاشت گیاه زعفران:

گلها خود را می اندازند :

خاک خیلی خشک است، نور کافی نیست و یا هوا خیلی گرم است. شرایط را بررسی کنید، اگر در گلدان است و نور کافی نیست آنرا به محلی پر نور تر ببرید .اگر خاک خشک است همیشه آن را مرطوب نگه دارید. درجه حرارت زیر 18 باشد.

نوک برگها قهوه ای و خشک می شوند :

هوا و خاک خیلی خشک هستند، خاک را همیشه مرطوب نگه دارید، گلدان را به نقطه ای سردتر منتقل کنید.

سوراخهای کوچکی در قاعده ساقه و Corm مشاهده می گردد :

حلزون است، گلدانهایی که در بیرون از اتاق نگهداری می شوند مورد حمله قرار می دهد. طعمه مسموم تهیه کنید و اطراف بوته ها بریزید.

پیازها فقط برگ داده اند اما از گل خبری نیست :

محیط گرم و خشک است.برای تولید و کاشت گیاه زعفران توجه کنید که در هوای گرم گل نمیدهد. درجه حرارت باید زیر 10 درجه باشد. خاک را همیشه مرطوب نگه دارید.

فقط بعضی از پیازها گل داده اند :

علت کاشت دیر هنگام است پیاز ها را هر چه زودتر در پاییز کاشت کنید.

روی غنچه ها و برگها کپک خاکستری است :

هوا خیلی مرطوب است و یا رطوبت خاک خیلی زیاد است، گلدانها را به نقطه ای سرد و با جریان هوا ببرید. با محلول قاچ کش برعلیه مبارزه کنید.

گلها فورا می میرند :

نور مستقیم خورشید عامل آن است. گلدان را به نقطه ای سایه دار ببرید. زعفران از آفتاب ظهرگاهی بیزار است.

برگها زرد شده اند :

کمپوست خیلی مرطوب است، بالا نگه داشتن رطوبت خاک با باتلاقی شدن آن متفاوت است. حمله شپشک درخت مو به پیاز هم می تواند همین علائم را به وجود بیاورد.

سوخ ها Corms :

سوخ یا پیاز نام اندام زمینی زعفران است، پیازی است گرد و پهن که در وسط آن کمی فرو رفتگی دارد. در هنگام خرید از سالم بودن آن ها مطمئن شوید.

اگرخود دارای پیاز هستید نکات زیر را رعایت کنید :

الف : پیاز ها را بدون محافظت رها نکنید، موش و سایر جوندگان به آن حمله خواهند کرد. آثار جویده شدن را ممکن است روی آنها مشاهده کنید.

ب : نقاط و لکه های سیاه، خاکستری و سفید از نشانه های حمله قارچها به پیاز است. قبل از کاشت آنها را با محلول قارچ کش ضدعفونی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *