بانک نشاء تولید کننده نشاء آلمان :

نام تولید کننده : پرویز آقایی

متخصص در امور زراعی بخصوص برنج و سایر غلات

آدرس : استان گیلان – خشکبیجار – روستای آلمان

شماره تماس : 09123546244

بانک نشاء آلمان

تولید نشاء درسال های اخیر، به عنوان صنعتی اشتغال زا، پر درآمد و کاربردی در تمام جهان مطرح شده است.

تولید نشاء به دلیل نیاز به

سازه ها و شرایط محیطی خاص پرورش

محیط کشت و ظروف کشت مخصوص

تیمار های خاص و داشتن تجربه ویژه در این زمینه

بیشتر تولیدکنندگان سبزی و صیفی در سراسر دنیا را بر آن داشته است

که نشاء مورد نیاز خود را از موسسات خاص پرورش نشاء تهیه کنند

و کمتر تولید کننده ای خصوصا در سطوح بزرگ، مبادرت به تولید نشاء، مورد نیاز می نماید.

نشاها محصولات باغی ویژه ای هستند

چون از طرفی محصول نهایی تولیدکنندگان نشاء به حساب می آیند

و از طرف دیگر ماده اولیه با ارزشی جهت شروع کشت یک محصول بوده  و محصول نهایی آن عاید تولیدکنندگان سبزی خواهد بود.

ویدئو از محصولات و تولیدی بانک نشاء آلمان

نشاء چیست؟

نشاء دانهالی کوچک، سالم ،قوی

و عاری از آفات و بیماری ها است که معمولا دارای ۴ الی ۶ برگ بوده و در محیطی مناسب رشد نموده است

و به مجرد بهبود شرایط آب و هوایی مزرعه

و یا آماده شدن گلخانه تولید کننده نشاء آلمان به آنجا منتقل خواهد شد.

نشاء کاری چیست؟

اصطلاح نشاء کاری به پرورش گیاهان کوچک در ظروف کشت خاص یا نواحی خاصی از مزرعه گفته می شود

که بعداً به مکان هایی منتقل می شوند که در آنجا فرآورده ی قابل برداشت را تولید خواهند کرد.

مزایای نشاء کاری

سبزیجاتی که به وسیله نشاء کشت می شوند نسبت به سبزیجاتی که در مزرعه با بذر تولید می شوند فصل رشد کوتاه تری دارند.

به همین منظور تولید کنندگان با هدف تولید محصول زودرس، کاهش زمان تولید و تولید دو یا چند مرتبه محصول در طول یک فصل رشد، از نشاء استفاده می کنند.

تولید نشاء در محیط های کنترل شده

این مزیت را دارد که از تنش های محیطی، عوامل بیماری زا، آفات و امراض مصون هستند.

از آنجا که امروزه معمولا در سطوح تجاری از بذرهای هیبریدF1 برای تولید سبزیجات استفاده می شود و در اکثر موارد قیمت این گونه بذرها بالاست،

استفاده از نشاء می تواند راهکار مناسبی برای کاهش هزینه های تولید باشد، چون در این سیستم از تک تک بذور استفاده می‌شود و نیازی به تنک کردن و حذف علف های هرز مزرعه در اوایل دوره دیده نمی‌شود.

با استفاده از نشاء می توان کوددهی و آبیاری را با راندمان بالاتری در اوایل دوره رشد اعمال نمود.

علاوه بر موارد یاد شده

مزایای دیگری را نیز می‌توان برای استفاده از نشاء در تولید سبزیجات متصور شد که در زیر به عمده ترین آنها اشاره می‌شود:

  • کوتاه تر شدن دوره پرورش گیاهان
  • تولید و عرضه محصول به بازار پیش از موعد (زودرسی)
  • یکنواختی بیشتر در محصول که معمولا در کشت مستقیم کمتر مشاهده می‌شود.
  • امکان کنترل بهتر در مراحل داشت
  • استفاده بهینه از فضای زمین
  • مدیریت مطلوب تر آفات و بیماری ها
  • نیاز به بذر کمتر
  • امکان استفاده از فصل رشد به مدت بیشتر
  • بالاتر بودن کیفیت گیاهان به دست آمده
  • امکان انتخاب گیاهان قوی و سالم جهت کاشت

معایب نشاء کاری

تولید کننده نشاء آلمان در کنار مزایای بسیار ، معایبی را برای نشاکاری عنوان می نماید :

  • هزینه بالای احداث و راه اندازی سیستم تولید نشاء
  • هزینه بالای کارگری در برخی از سیستم های تولید نشاء
  • عدم پاسخ مناسب برخی گیاهان به نشاکاری
  • امکان تاخیر در بلوغ گیاه در صورت استفاده از نشاهای مسن

هداف اصلی از پرورش گیاهان به عنوان تولید کننده نشاء آلمان را می توان در سه مورد خلاصه نمود:

  • فصل رشد در منطقه کوتاه است
  • گیاه چنانچه از همان ابتدا در محل اصلی خود کشت شود، نمی تواند دوره رشد خود را کامل نماید
  • به دست آوردن محصول زودرس.
  • به دست آوردن گیاهان یکنواخت از نظر شکل، اندازه و …

این مزایا باعث شده است که در سال های اخیر استفاده از نشاء برای تولید تعدادی از سبزی ها افزایش پیدا یابد.

امروزه تمام محصول کلم گل و کرفس موجود در امریکا ترجیحاً از پرورش نشاء بدست می آیند.

وضعیت مشابهی نیز در انگلستان وجود دارد

به طوری که در آنجا کشت تره فرنگی، کلم بروکسل و حدود ۶۰% از محصول کاهو بیشتر به صورت نشایی صورت می‌گیرد.

استفاده از نشاء جهت تولید سبزی، روشی است که مزایای بسیاری را می توان برای آن متصور شد.

چنانچه معایبی را بتوان برای استفاده از نشاکاری بیان کرد،

می تواند به دلیل عدم اطلاع کافی، مدیریت نامناسب و موارد خاص فیزیولوژیکی باشد.

1- نشا و نشاکاری

محصولات تولید کننده نشاء آلمان را می توان زودتر از آن هایی که از دانه روییده اند برداشت نمود.

پرورش دهندگانی که از نشا استفاده می کنند،

می توانند از بازارهای اول فصل بهره مند شوند

و زمان لازم برای تولید یک محصول را کاهش می دهند

تا کشت دوم و سوم را در طی یک فصل رشد تولید نمایند.

نشاهایی که در گلخانه پرورش می یابند را می توان

بطور موثری در مقابل تنش محیطی، عوامل بیماری زا و آفات حشره ای حفظ نمود.

نشاها می توانند به پرورش دهندگان اجازه دهند

تا ملاک های نزدیک به واقعیت، شکل دهی مطلوب و سن فیزیولوژیکی یکسان گیاهان را در داخل بلوک های مزرعه ای ایجاد نمایند.

در صورتیکه قیمت دانه بالا باشد، ممکن است استفاده از نشا، هزینه یک کشت سبزی را کاهش دهد

چرا که بذر کمتری استفاده می شود و نیاز به تنک کردن و وجین زودهنگام را برطرف می کند.

همچنین نشاها اجازه می دهند تا از کود و آب آبیاری استفاده موثر تری در طی مراحل اولیه رشد شود.

نشاکاری هم نیروی کار و هم سرمایه بیشتری را طلب می کند.

تولید موفق نشا نیازمند ابزار پرورشی ضدعفونی شده، کنترل دما و نور، مدیریت کارامد آفات و امراض و اقدامات بهداشتی مناسب است.

2- سازگاری گیاه

موقعی که گیاهچه ها از گلخانه به مزرعه منتقل شد دچار یک رکود رشد می شوند.

اینکه یک گیاه با چه سرعتی بر این رکود غلبه کند و خود را با زمین وفق دهد

  • به نوع گیاه
  • شرایط محیطی
  • کیفیت نشاهای تولید شده
  • آماده سازی زمین
  • رفتاری که در طی فرآیند نشاکاری با آن می شود

دارد.

انواع گیاهان مختلف، تفاوت زیادی در وفق پذیری با نشاکاری دارند.

وفق پذیری یک گیاه برای نشا کاری با توجه به سرعتی که ریشه های آسیب دیده آن در طی نشاکاری، مجددا ریشه بزنند و اینکه گیاه به رشد متعارف برسد، تعیین می شود.

انواع سبزیجاتی که با نشاکاری بخوبی وفق می پذیرند

عبارتد از : گوجه فرنگی، کاهو، کلم پیچ، کلم های دکمه ای و کلم سیاه. کدوئیان، لگوم ها و ذرت شیرین ریشه زایی مجدد بسیار کندی دارند.

اما در صورتیکه مزاحمت ریشه حداقل باشد، نشاکاری موفق است.

بعنوان مثال، هندوانه بی دانه یکی از کدوئیانی است که سالانه هزاران هکتار در تولید کننده نشاء آلمان کشت می شود.

3- صدمات ریشه ای نشا

در صورتیکه نشاها در پشته ها، جعبه های کشت، ظروف تخت یا سینی های جداگانه پرورش داده شوند، در طی برداشتن گیاهان از ظرف یا خاک، برخی از ریشه ها آسیب می بینند.

نشاهایی که از طریق اقدامات ذیل تولید می شوند، رکود رشد نشا کمتری را کمتر تجربه کرده و سریع تر تثبیت می شوند :

1- گیاهانی که فاصله زیادی از هم دارند و عمیق کشت می شوند با فاصله بیشتری از هم نشا شوند تا رقابت کمتری با یکدیگر داشته باشند.

2- گیاهان به طور انفرادی نشا شوند تا از پیچیدن ریشه در گیاهان مجاور هم جلوگیری شود.

3- نشاهای تولیدی باید در موقع نشاکاری با خاک ریشه، تماس داشته باشند.

4- گیاهچه ها باید تا سن مطلوبشان برای نشا کاری رشد یابند.

5- از هرس نمودن یا خشک کردن اندام های هوایی یا ریشه ها اجتناب شود.

در صورتیکه نشاهای ریشه – لخت از خاک کشیده شوند و همچنین در صورتیکه ریشه ها عمدا هرس شوند، بیشترین صدمه به آن ها وارد می شود.

4- ظروف نشا

سال ها پیش، نشاها در گلدان های سفالی، دانه های تورب یا گلدان های توربی تولید می شدند.

روش کاشت هندوانه در گلدان توربی در بیشتر کشورها انجام می شود. امروزه اغلب نشاها در تولید کننده نشاء آلمان در سینی های پلی استرینی یا پلاستیکی پرورش می یابند.

اغلب این سینی ها دارای حجره هایی به شکل مخروط یا هرم معکوس هستند که به سمت کف باریک می شود.

سینی هایی با حجره های 1.5 اینچ معمولا دارای 128 حجره در هر سینی بوده و سینی هایی با حجره های 2.5 اینچ، تقریبا 72 حجره در هر سینی دارند.

حجره های کوچک تر، هزینه تولید و اندازه نشا را کاهش می دهند؛

اما از آنجا که نشاهای حاصل از حجره کوچک، ترتیب ریشه ای بسیار کوچک تری دارد؛

بخش اعظمی از ارتباط ریشه – خاک در موقع کشیدن بهم می ریزد. حجره های کوچک همچین زودرسی و کیفیت نشا را تغییر می دهد.

ظروف نشا

از آنجا که سینی های نشا، مجددا مورد استفاده قرار می گیرند؛ باید پس از هر بار مصرف تمیز شده تا از شیوع امراض جلوگیری شود.

ظروف را می توان با بخار یا محلول های بهداشتی ضد عفونی نمود.

5- خاک مناسب برای کشت نشا

یک مخلوط کشت برای انجام سه کار مورد استفاده قرار می گیرد :

برای گیاه پشتیبانی ایجاد می کند، آب و مواد غذایی را حفظ می کند و به ریشه اجازه می دهد تا گازها مبادله شوند.

در انتخاب یک مخلوط کشت، چگالی حجمی و پتانسیل تهویه بسیار مورد اهمیت قرار می گیرد.

با افزایش اندازه ذرات مخلوط، افزایش اندازه حجره سینی و کنترل دقیق روابط آب – خاک می توان تهویه ریشه را افزایش داد.

لازم است که مخلوط کشت عاری از هر گونه تخم حشرات، عوامل بیماریزا، نماتدها و علف های هرز باشد.

اغلب مخلوط های کشت نشا از پیش ضد عفونی خواهند شد.

اجزای اصلی مخلوط های پرورش، معمولا پیت موس اسفناگوم، پرلیت، ورمیکولیت و یک عامل مرطوب کننده هستند.

دیگر اجزایی که ممکن است وجود داشته باشند؛

شن شسته، پوست فرآوری شده درخت، کود گیاهی و دیگر ذرات جامد زنده را در بر می گیرد.

اغلب مخلوط های تجاری نشا بصورت دانه های ریزی در آمده اند

تا پر کردن حجره های کوچک را تسهیل بخشیده و جوانه زنی بذر مناسب باشد.

مخلوطی را برای کشت انتخاب کنید که به خوبی زهکشی شود و تهویه کافی برای رشد موفق ریشه را فراهم آورد.

از خاک های مزرعه ای برای افزایش یا اصلاح مخلوط های ضدعفونی شده کشت استفاده نکنید.

این خاک ها معمولا زهکشی ضعیفی دارد و اغلب آلوده به عوامل بیماریزا و تخم علف های هرز می باشد.

6- روش های تولید نشا

سه روشی که برای تولید نشا مورد استفادۀ پرورش دهندگان سبزی در کالیفرنیا مورد استفاده قرار می گیرد بدین قرار اند:

نشاهای مظروف پرورش گلخانه ای، تولید زمینی نشا با پوشش های ردیفی و بسترهای گرم، و تولید مزرعه ای نشا در زمین باز.

تولید کننده نشاء آلمان در گلخانه :

تولید نشاهای مظروف گلخانه ای متداول ترین و موفق ترین روش نشا کاری مورد استفاده در کالیفرنیا می باشد.

این روش معمولاً شامل استفاده از ریل های T آلومینیمی است (شکل آنها در برش عرضی، بصورت T معکوس است).

این ریل ها به دقت فاصله داده شده اند تا لبه های سینی های نشا را در گلخانه، نگه دارند. سینی ها بطور دستی یا ماشینی با مخلوط کشت، پر می شوند.

بذور بطور دستی یا توسط ماشین های بذر کار خلئی که یک عدد بذر را در هر حجره سینی قرار می دهند.

در تمیزی دستان و ابزار آلات مورد استفاده در تولید نشا و کشت باید دقت نمود.

تولید کننده نشاء آلمان در زمین:

بسترهای گرم. سابقاً، برای تولید زمینی نشا از بسترهای گرم برای تولید نشا (قلمه) های سیب زمینی شیرین استفاده می کرده اند.

یک گودال کنده شده و با مواد آلی در حال تجزیه ای که گرما تولید می کند؛ پر می شود. ماده آلی با لایه نرمی از خاک پوشانده می شود.

سیب زمینی های شیرین بدقت بر روی لایه نرم خاکی قرار می گیرند که مواد آلی را می پوشاند و از خاک اضافی برای پوشاندن سیب زمینی های شیرین و پر کردن گودال استفاده می شود.

از تونل های پلاستیکی برای پوشاندن بسترها استفاده می شود.

تقریباً 500 پوند سیب زمینی شیرین با اندازه متوسط قلمه های کافی برای 1 ایکر را تولید می کند.

زمین تولید نشاهای ریشه لخت در تولید سبزیجات توصیه نمی شود.

مزایای نشاهای گلخانه ای پرورش داده شده در ظرف به مطلوبیت بیشتر و بهبود محصول دهی کلی بر هزینه افزوده تولیدشان غالب می شود.

نشاهای ریشه لخت تولید شده در زمین کم هزینه تر از نشاهای پرورش داده شده در ظرف هستند.

اما نشاهای ریشه لخت به این خوبی، مجدداً تثبیت نمی شوند.

تولید نشاهای ریشه لخت نیازمند محلی است که از بادهای زیاد در امان باشد و خاک بخوبی زهکشی شود و عاری از بیماری، نماتد و علف هرز باشد.

بذر بر روی ردیف هایی کشت می شود که 6 تا 12 اینچ از هم فاصله داشته و فاصله بین بذور بر روی ردیف با توجه به نوع گیاه از 1 تا 5 اینچ متغیر است.

آبیاری بارانی و پوشش های ردیفی شناور برای حفاظت از سرمازدگی، مورد استفاده قرار می گیرند. نشاهای ریشه لخت پیش از برداشت از بسترهای خزانه زیر برشی می شوند.

زیر برش کردن و جابجایی های متعدد، تارهای کشنده ریشه را پاره کرده، گیاهان جوان را زخمی می کند و امراض را گسترش می دهد.

7- آبیاری و کوددهی

آبیاری و کود دهی مناسب، در کنار هم، نشاهای سالم و خوش فرمی را تولید می کند که بلافاصله پس از نشا کاری مجدداً مستقر می شوند.

بکارگیری بیش از حد آب و کود، گیاهانی درشت و سست تولید می کند که در معرض امراض و آفات حشره ای هستند.

استرس های آبی و غذایی، روش های مهمی هستند که بمنظور تغییر اندازه، شکل و سرعت رشد نشا و سخت شدن گیاهچه ها؛ قبل از نشا کاری در مزرعه بکار می روند.

کوددهی

در گلخانه ها، کودهای قابل حل در محلول موجود مواد غذایی حل می شوند که در فرآیندی بنام کود آب دهی در آب آبیاری سنجیده می شود.

اگر بذر در مخلوطی کشت شده که دارای کودهای راه انداز است؛ کودآب دهی برای 2 تا 3 هفته به تعویق می افتد. در غیر اینصورت، باید کودآب دهی را در مرحله اول برگ های حقیقی رشد گیاه، آغاز نمود.

محلول غذایی را باید تا وقتی برای سینی های نشا ادامه داد که شروع به بیرون آمدن نماید.

که این، به ما این اطمینان را می دهد که سینی ها به اندازۀ کافی، از مواد غذایی دریافت کرده اند و از تشکیل نمک ها جلوگیری می کند.

اغلب، محلول های غذایی ای بکار می روند که غلظت مواد غذایی لازم برای هر کودآب دهی منفرد را کاهش دهد.

آخرین محلول کودآب دهی باید در یک آبیاری بارانی، بر روی گیاهان کمی تست شود تا مطمئن شویم که هیچ گیاه سوزی ای (آسیب رسیدن به گیاه) رخ نمی دهد.

8- مدیریت آفات و بیماری ها

یک گلخانۀ گرم و مرطوب، محیط مناسبی را برای رشد بیماری های گیاهی فراهم می کند.

دانه های تمیز و استریل، سینی های استریل و اقدامات بهداشتی مناسب در سطح گلخانه، قسمت های مهم در تولیدات نشاکاری هستند.

رطوبت نسبی کم داخل گلخانه نیز به کنترل بیماری ها کمک می کند. آبیاری و کود دهی تنها باید زمانی بکار برده شود که شاخ و برگ گیاهان بتواند به سرعت خشک شود.

اجازه ندهید که کارگران در گلخانه دخانیات استعمال نمایند و قبل از آنکه دستان خود را در الکل بشویند با گیاهان تماس داشته باشند.

اسپری پاشی گیاهان داخل سینی ها با “باسیلوس تورینژنیس” (BT)

قبل از نشا کاری آنها در مزرعه، یک راه کار ضروری برای جلوگیری از حملۀ حشرات “لپیدوپتروس” در روزهای اول داخل مزرعه است.

راهکارهای مدیریت تلفیقی آفات (IPM) روی شبکه جهانی وب در وب سایت IPM دانشگاه کالیفرنیا قابل دسترسی است.

9- برس زنی نشاها

تراکم زیاد نشاها در سینی ها باعث طویل شدن سریع ساقه گیاهان می شود.

این مورد، سبب تولید گیاهانی با ساقه های بلند و ضعیف

که مستعد شکستگی در طول نشا کاری هستند؛ می شود.

برس زنی (تحریک مکانیکی گیاهچه ها) باعث کاهش طول ساقه در طول رشد گیاه می شود.

(تحریک مکانیکی گیاهچه ها)

تحقیقات روی سیب زمینی نشان داده است که

ده نوبت برس زنی آرام (که با یک برس چوبی تمیز و

به آرامی به قسمت بالایی گیاهچه ها زده شده است )

در هر روز از شروع رسیدن به ارتفاع 52/2 اینچ (6 سانتی متر ) بطور قابل توجهی ارتفاع نشا را کاهش می دهد

گیاهان مورد مطالعه ای که برس می شدند؛ هر روز 12/0 اینچ (6 میلیمتر) و بقیه هر روز 24/0 اینچ (3 میلیمتر) رشد می کردند.

ارتفاع نهایی بصورت مستقیم با تعداد دفعات دریافت برس زنی توسط گیاه ارتباط داشت.

برس زنی درمورد خانواده solanaceous (شامل سیب زمینی فلفل و بادمجان ) بطور موفقیت آمیزی انجام شده

ولی در مورد کدوئیان که نسبت به برس زنی حساس و آسیب پذیرند باید مراقب بود.

10- مقاوم سازی نشاها :

مقاوم سازی عبارت است از قراردادن گیاهان نشا در درجه حرارت و رطوبت های کمتر و بیشتر

به منظور اینکه در برابر استرس های مزرعه تحمل بیشتری داشته باشند

مقام سازی، آبداری نشاها را کاهش می دهد؛

روزنه های آنها را می بندد و خروج بخار از آنها را کاهش می دهد

و تعادل هورمونی آنها را تغییر می دهد (افزایش آبسیزیک اسید ABA).

که همه اینها سرعت رشد را افزایش می دهد.

بعد از مقام سازی گیاهان باید همواره قبل از نشا کاری بطور کامل آب دریافت کنند.

مقام سازی زیاد گیاهان انرژی ذخیره شده در آنها را خارج می کند.

درجه مقاوم سازی باید با توجه به شرایط محیطی و مزرعه در نظر گرفته شود

شرایط مطلوب نشا کاری و آماده سازی صحیح مزرعه نیاز به مقاوم سازی را کاهش می دهد.

11- آرایش شاخ و برگ و ریشه :

آرایش شاخ و برگ وریشۀ نشا یک روش قدیمی است که

عموماً بد تعبیر شده است و تقریباً همواره زیان آور است.

قصد مطلوب، کاهش از دست دادن آب و رطوبتی است که توسط برگ ها تقاضا می شود.

در واقعیت منبعی از فتوسنتز (انرژی گیاه) از بین می رود.

با این حال، باقیماندۀ فتوسنتز برای رشد جوانه در دوباره سازی ریشه مصرف می شود.

در بعضی مواقع، آرایش شاخ و برگ، لازم و ضروری می شود.

هنگامی که نشا کاری باید به تأخیر بیفتد،

آرایش شاخ و برگ می تواند انتخاب درست و لازمی برای نگهداری گیاه تا زمان نشا کاری باشد.

هرس نشا

12- آبیاری نشاها :

در نشا کاری باید به یکی از دو صورت استفاده شود.

یا باید مزرعه فوراً قبل از نشا کاری آبیاری شود

و یا اینکه باید، آب داخل سوراخ نشا کاری همراه با نشا ریخته شود.

برقراری دوباره نشا هنگامی که آب در محیط اطراف ریشه نشا بکار برده می شود؛ بهبود می یابد.

این عمل، ذخیره آب موقتی را فراهم می کند

و به ذرات خاک برای تماس نزدیک تر با ریشه کمک می کند.

برای رشد میانه گیاه باید یک لایه از خاک مزرعه برای جلوگیری از تلف شدن رطوبت استفاده شود.

آبیاری نشا

آب دهی و قرار دهی نشا در عمق مناسب؛

برداشت نشا را در خشکی مزرعه بطور قابل توجهی کاهش می دهد.

سوراخ های نشا کاری باید دارای اندازه و عمق مناسبی باشند

تا بدون صدمه زدن به نشا؛ اجازه قرارگیری در سوراخ را به آن بدهد.

خمیدگی ریشه ها در طول نشا کاری (ریشه J شکل)

می تواند سبب برقراری آهسته تر نشا و کاهش زود رسی آن شود.

13- ضد تعرق

باقی ماندن درست تعادل آبی در نشا برای بقا و برقراری نشا در خاک مهم است.

ضد تعرق می تواند اتلاف آب را در سطح برگ ها

بوسیلۀ بسته شدن روزنه ها یا ایجاد سد فیزیکی در برابر تلف شدن آب کاهش دهد.

اگر شما از ضد تعرق استفاده نمائید.

آن ها را قبل از خارج کردن نشاها از درون سینی هایشان بکار برید.

منابع:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *