جزوه فیزیولوژی اعصاب و غدد
جزوه فیزیولوژی اعصاب و غدد جزوه ی کوتاهی که در پیش روی شما قرار دارد بخش کوچکی از جزوه ی کاملی خواهد بود که استاد در طی جلسات مختلف با همراهی کتابی که خود ایشان معرفی نموده اند یعنی
کتاب : جزوه فیزیولوژی اعصاب و غدد
مولف : جیمز کالات
دقیقا سه روز پس از پایان جلسات کلاس ها و دروس استاد آماده شده و در اختیار شما عزیزان توسط سایت اینجانب قرار خواهد گرفت .
مزایای این جزوه
شما با تهیه نمودن این جزوه دیگر نیازی به خرید کتاب و نیز نوشتن مطالب استاد و نت برداری در طی جلسات نخواهید داشت و قادر خواهید بود تمام تایم جلسات را به یادگیری پرداخته و دیگر نگران غیبت در کلاس و یا تکمیل نبودن جزوه ی خود نباشید .
لازم به ذکر می باشد که :
تمام این جزوه به صورت پرسش و پاسخ بوده و در نتیجه یادگیری مطالب قدری ساده تر خواهد بود و در ضمن از استرس دانشجویان نسبت به چگونگی سوالات در امتحان خواهد کاست .
به منظور آشنایی هر چه بهتر شما با چگونگی شرایط این جزوه اینجانب تعدادی پرسش به همراه پاسخ های آن ها را برای شما آماده نموده ام و امیدوارم نگاهی اجمالی به این مطالب
مورد رضایت شما واقع گردد .
1 – تفاوت بین نورون های مغز با باقی سلول ها در چیست ؟
پاسخ : نکته ی مهم در این موضوع خلاصه می گردد که سلول هایی نظیر سلول های لایه ی سطحی پوست در اثر مواردی چون شستشو دائما در حال نابودی می باشد ولی این سلول های سطحی دوباره جایگزین می گردد . منتها نورون های موجود در مغز در صورت آسیب دیدگی جایگزین نمی گردند .زیرا این نورون ها امکان تکثیر ندارند و سلول های دیگر با گرفتن تمامی مواد غذایی بازسازی می شوند اما این امکان برای نورون ها وجود نداشته و بازسازی نمی گردند .
2 – سلول ها و تکانه های عصبی از چه قسمت هایی تشکیل یافته اند و ظیفه ی هر یک چیست ؟
پاسخ : دستگاه عصبی از دو نوع سلول تشکیل شده است :
الف – نورون ها : مغز انسان بالغ از تعداد بیشماری نورون تشکیل می گردد . طبق برخی تخمین ها تعداد این نورون ها به یکصد میلیارد می رسد .
وظیفه ی نورون ها : دریافت و انتقال اطلاعات می باشد .
ب – سلول های گلیایی : سلول های گلیایی وظایفی غیر از انتقال پیام دارند . ( که درجای خود توضیح داده خواهد شد )
3 – دیواره ی یک سلول و یا همان غشا را توضیح دهید ؟
پاسخ : دیواره ی یک سلول که به غشا ( یا غشای پلاسما ) معروف می باشد ، از دو لایه ی مولکول چربی ساخته شده است .
وظایف غشا : غشا محیط درونی سلول را از محیط بیرونی آن جدا می نماید و نیز امکان تبادل مواد بین این دو محیط را نیز فراهم می آورد .
به گونه ای که مواد شیمیایی کوچک و خنثی ( بدون بار الکتریکی ) مانند : اب ، اکسیژن و دی اکسید کربن به راحتی از این غشا عبور می نمایند .
با وجود اینکه بسیاری از مواد شیمیایی قادر به عبور از این غشا نیستند تعدادی از یون ها مانند : سدیم ، پتاسیم ، کلسیم و کلر قادرند از طریق مجراهای پروتئینی از آن عبور نمایند .
4 – هسته چگونه ساختاری می باشد ؟
پاسخ : تمامی سلول های حیوانی به جز گلبول های قرمز خون ، دارای هسته هستند . هسته ساختاری است که کروموزوم ها در آن جای دارند .
5 – وظیفه ی میتوکندی ها چیست و برای عملکرد خود به چه نیازمندند ؟
پاسخ : میتوکندری انرژی لازم برای فعالیت های شیمیایی سلول را فراهم می نماید و برای عملکرد خود به سوخت و اکسیژن نیازمندند .
6 – وضعیت ریبوزوم ها به چه صورت می باشد ؟
پاسخ : برخی ریبوزوم ها آزادانه در سلول شناورند و برخی دیگر به شبکه ی آندوپلاسمی در پیگرد شبکه ی آندوپلاسمی می چسبند .
7 – شبکه ی آندوپلاسمی چیست و چه وظیفه ای بر عهده دارد ؟
پاسخ : شبکه ی آندوپلاسمی شبکه ای از لوله های نازک می باشد که پروتئین های جدید ساخته شده را به قسمت های مختلف سلول منتقل می نماید .
8 – ساختار نورون را شرح دهید ؟
پاسخ : هسته ، غشا ، میتوکنری ها ، ریبوزوم ها و همچنین سایر ساختار های سلول های حیوانی اجزای تشکیل دهنده ی یک نورون محسوب می گردند .
نکته ی مهم : نورون های بزرگ از جهار قسمت اصلی تشکیل شده اند :
1 – دندریت ها
2 – سوما ( جسم سلولی )
3 – آکسون
4 – پایانه های پیش سیناپسی ( نورون های خیلی کوچک فاقد اکسون یا دندریت هستند ) .
9 – تفاوت نورون حسی با نورون حرکتی از نظر فیزیولوژی اعصاب و غدد در چیست ؟
پاسخ :
نورون حرکتی از نظر فیزیولوژی اعصاب و غدد : تحریک را از سایر نورون ها دریافت می نماید و تکانه هایی را از جسم سلولی خود که در نخاع قرار دارند به سوی ماهیچه ها و سلول های غدد ارسال می نماید .
نورون حسی : به گونه ای تخصص یافته که به نوع خاصی از تحریک حساسیت فوق العاده ای دارند . دندریت های این نورون مستقیما به آکسون متصل شده و جسم سلولی آن بر روی پایه ی کوچکی خارج از تنه ی اصلی سلول قرار گرفته است .
فیزیولوژی اعصاب و غدد
10 – در رابطه ی با دندریت به صورت مختصر اظلاعاتی را شرح دهید ؟
پاسخ :
1 – از جسم سلولی ، تار های شاخه شاخه ای به نام دندریت ها منشعب می گردند .
2 – این تارها هر چه از جسم سلولی فاصله می گیرند نازک تر می گردند .
3 – وجود زائده های کوتاهی با نام خار های دندریتی بر روی سطح دندریت ها ، آن ها را مستعد برقرار نمودن پیوند با نورون های بیشتری می نماید .
4 – شکل ظاهری دندریت ها از نورونی به نورون دیگر کاملا متفاوت می باشد و حتی ظاهر آن ها در زمان های مختلف تغییر می نماید .
امید وارم مطالب ارائه شده جالب توجه شما دانشجویان عزیز واقع گردیده باشد .
هزینه ی تهیه نمودن این جزوه : مبلغ5000 تومان می باشد
جزوه های دانشجویی با نازل ترین قیمت برای شما دوستداران علم به صورت پرسش و پاسخ تخصصی
گرد آورنده :
منابع :